När vi trivs så prioriteras inte bloggen…

Baksidan med att inte ta sig tid en stund någon gång i veckan att blogga är att man när man väl sitter här inte vet vart man ska börja…men vi börjar med det som ligger mig och Lizz varmast om hjärtat, vallningen.

Inte gått någon kurs i år och mycket pga att jag inte visst hur lång tid det skulle ta att bygga upp Lizz men sen hade en deltagare avbokat på kurs för Peter Nilsson på Agdala och jag nappade såklart fort. Kursen var förra tisdagen och vi fick många basic tips, bekvämare ligg så hon fortfarande känner kontroll, blir lätt att hon kryper och lite sugs in i bakarna på djuren när jag ber Lizz lägga sig. Lina på och det hämmar Lizz mycket, hon blir osäker men det kände jag bara var en fördel när vi skulle tänka till lite extra, hon sänker farten och tänker istället för att bara göra lite snabb och så. Ska bli bättre på att säga nej när hon gör fel och inte ligg – jag vill att ligg ska vara en förväntan på nästa kommando inte någon bestraffning så nu blir det nej (högt) ligg(högt och bestämt) och sedan det hon ska göra (tex höger snällt).
image

image

image

Vänster är Lizz tajta håll så lite pet i det och det är galet hur snabbt det blir skillnad om man ”bara” har en plan och är konsekvent och inte hjälper till så mycket, svart eller vitt är vallningen verkligen och jag och Lizz lär oss nya saker hela tiden, underbart! Måste säga att jag är lite taggad på att starta någon IK1 nästa år, men vi går se hur det känns, nervvraket till matte!!!

Torsdag var vi även på Adgala och då med min partner in crime Elin och Myss. Vi hade bra planer innan vi gick in och körde korta intensiva pass i mörkret, grymt med lampan som finns att tända! Fråndrivningar med en öppen Lizz, flankade fint och ramalde inte in i djuren, fick påminna på vänster när hon kommit en kvart men samma där, några nej och sen köpte Lizz mitt koncept – så tacksam hund att träna den här lilla svarta vezzlan. Blev lite närarbete i lilla fållan och Lizz gick runt fint i trånga utrymmen, en tacka tröttnade på Lizz men Lizz sa till i luften och backade sedan, hon utvecklas hela tiden.
image

Nästa pass var i lördags hos Anneli, en grupp på ca 25 djur och Lizz fick jobba med att riktigt tänka, låter enkelt men när man får ner Lizz lite och jag hjälper henne med vad jag har tänkt så vallar hon verkligen på ett annat sätt, riktig stil, låg, bra tempo och känslan kommer fram mera. Hämten på vänster bråkade jag lite på, hon testar att skita i mig när jag gapar men snabbt förstår hon hur jag vill ha det! Ett pass med lite bråk men också ett pass där vi gjorde framsteg, det kändes verkligen som att vi var ett och det var grymt roligt att köra henne på slutet.
image

Agility är det andra vi roat oss med lite sen jag skrev sist, nu senast var i Arninge på Norra Stockholms hundcenter med Sara, Lisa, Sarah och Elin. Lizz är för snabb för mg som är helt grön så duktiga Lisa och Elin fick köra henne några varv och det var riktigt roligt att se. Lisa pratade med henne som jag gör och Elin var mer eller mindre helt tyst, roligt att jämföra. Med mycket prat blev det mera rätt men när Elin var tyst var ju vezzlan tvungen att kolla mer och ljuden minskade – en hel vetenskap det där men roligt är det, väldigt roligt!

Livet är väldigt snällt nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s