2012 – VALLNING

börja året med en hallt matte på kryckor var ju inte optimalt för vallträningen. första passet på året körde snälla Alex henne och riktigt roligt att se henne köras av andra.

att driva och föra rakt tränadevi mycket på i början på säsongen och i mars kändes det som att poletten ramlade ner lite,behövde inte ”rätta till” på samma sätt utan hon jobbade på mera rakt. hon tappade då en del djur pga att hon inte är så öppen men med lite hjälp så fick hon med nästan alla. vi kändes samkörda.
känslan av att vi va ett team fortsatte under våren och vi jobbade vidare på inneflankerna – tänka ut höger/vänste och i rätt tempo, hämt – fortsätta tills jag säger ”ligg” och började lite med ”stand”- kan hon nästan när hon driver lungt men inte med fart.

Anneli, Lizz förra matte har vi varit dåliga på att hälsa på med i april åkte vi äntligen ut på vallweekend. Tackorna hade precis börjat lamma så min första lamming och lärde mig massor, göra rent från all slem, kolla ögon, svalj och se till att tackan tog sig till sitt lam. Efter helgen fick vi detta svar på bloggen:
20120410-204026
Nästa vallhelg var även den hos Anneli och tränade en el hämt och svåraste var att jag skulle vara tyst,bara lita på Lizz och hon överaskade mycket, känslan när det ”bara går” och man blir överaskad är så härlig!
var även på Djurhanteringsdag på nynäs gård,Sophie Atkinson hade föreläsning om säker och lugn Djurhantering med kor och samma tänk kring får. lärde mig kanske inte så mycket då jag hade ganska samma tanke men alltid bra att fräscha upp minnet.

agdala blev det några gånger och jobbade vidare med Lizz i solen, kopplar vekligen bort allt när vi står där i solen,i hagen med fåren, bara Lizz och jag!!agdala
mera fårjobb blev det när fåren sen skulle avmaskas. Mycket av våren/sommaren vallning har varit fårjobb, Lizz har hjälpt till att  trycka på, hålla djur, hämta nya mm. väldigt nyttigt för både mig och lizz.

augusti var en månad när massor hände i mitt liv så blev en näst intill valllfri månad men under den månaden landade lizz massor, en månad för henne att få allt på plats i sitt huvud och mitt eget.
det vi gjorde var iochförsig att åka på bästa ungdomslägret och shit vad roligt det var. lärde oss massor med hjälp av peter nilsson och att besutom åka med åsa och lisa, så mysigt. inlägg om lägret här.
549751_10151082916973956_379360345_n

började i september lite med visslan,ligg och fram och min snälla hund förskte förstå så mycket hon kunde.något vi varit dåliga med under 2012, jag får inte till rätt ljud så träna massor.

första tävlingen var vi även med och hjälpte till på, anneli hade tävlingar på mörkö, ik1 och dommare var jonas gustavsson (lizz uppfödare). satt som skrivare och lärde mig massor, om linjer, avdrag, vad man ska utnyttja såsom drag mm. riktigt läreorik dag.
bild3

27:de september och passet i agdala med lisa kommer jag fortfarande ihåg, känslan!
Allt vi tränat på sen lägret och under sommaren bara satt, kunde växla farten, kort hämt och hon hittade själv varit hon skulle stanna och med hjälp av ”time” gick hon med fåren till mig, flankade och tänkte ut varje gång. Inläggget här 

i oktober var vi ”stand in”bönder på björkarö. anneli med familj var i italien och jag och åsa med tog hand om hus, gård, får och hundar. mysigt att göra allt och lite ett kvitto på allt man lärt sig, klövar på en bagge skulle klippas, fodring, samla ihop och kolla tackorna och sen köra bra intensiva korta pass flera gånger per dag. riktigt mysig helg, hoppas att vi får möjlihet att göra något liknade 2013.
20121015-1621071

lisa har även under året köpt egna får och dom var vi ute och hälsade på, trodde att lizz skulle gasa och vara het men hon överaskade, lite hämt träning men att slå över och överaska med att börja en kvart, sen byta håll mm och hon hämtade lungt och fint de 33 djuren dom har. drivning/fösningen passade vi på att träna för deras hage är stor och jätte bra för den typ av träning + att fåren är riktigt roliga att valla på.
hellas

klippte får för första gången i år, på hästa gård med lisa. lite läskigt men efter ett tag var det riktigt roligt.
klippa hasa
några till pass på lisas får och fortsatte med fråndrivningar på avstånd från mig och gick bara bättre och bättre, lite längre bort, lite tuffare lizz,lite säkrare matte och vi hade riktigt roliga pass i hagen.
efter att kunnat träna på fösning på håll var det så roligt att se sen att hon på Agdala kunde gå längs med staket, kunde flanka henne lungt till höger/vänster och hon medlite stöd komnadon gick rakt med fåren. efter de passer gick vi en så mysig promenad med åsa och leia, solnedgången,höstluften,lätt att andas, lungt.
vatten gadala
sista vallhelgen hos anneli var i november. sovmorgon, färdiguppdukad frukost när man kommer ner, ner till fåren och fodra och valla. behöver jag säga att vara ute på björkarö är guld och så mysigt, trivs verkligen där ute på landet med härliga anneli, hennes familj, fåren och lungnet. nya dorper baggen hade kommit och vilket söt kille, spännande att se hur lammen kommer se ut nästa år!

årets sista månad var det massa snö så blev inte så mycket vallning, lite vapmys hos carina och stefan på agdala och lite träning i annelis paddock.
pappa följde med ut till anneli och kollade på hur jag och lizz grejjar med fåren. känslan när jag åkte hem med lizz när jag köpte henne kom lite tilbaka, pirret i magen,skulle lizz bli min känslan kom tillbaka, mysig känsla och känslan hur mycket lizz betyder och hur kär jag faktiskt är i henne, mysigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s